SWEARE ÅRE TRAIL TOUR 2019 I HAMN

HÖSTLÖPNING I ÅRE

Under helgen har tredje upplagan av SWEARE Åre Trail Tour arrangerats och ca 400 löpare har kommit till Åre för att uppleva höstens fjällöpning. Tävlingarna arrangeras i samband med Åre Höstmarknad, en helg som lockar många att besöka byn och en möjlighet att strosa bland knallar och ta sig an ett eller flera av Åre trails lopp.

Veckorna innan tävlingshelgen har det regnat mycket i Åredalen och banorna har därför varit extra tunga att springa för löparna. I vattendragen som passeras har det varit kraftiga vattenmängder och banorna preppades med extra brädor och spänger för att deltagarna ska kunna ta sig förbi. Tävlingshelgen bjöd slutligen på mestadels uppehållsväder, dock la sig en tjock dimma över Åreskutan under natten till lördagen då fjälloppen 14K och 24K Mountain gick av stapeln. Det gällde således att hålla extra utkik efter flagg-markeringarna runt banan. Såsom tidigare år har SWEARE Åre Trail Tour lockat deltagare från flertalet länder, i år fanns representanter från Sverige, Norge, Finland, Åland, Danmark och Schweiz.

FREDAG – 7K Night Run

Kl 20.30 på fredagkvällen gav sig 114 löpare iväg på den 7km långa turen runt Totthummeln som har ca 530 höjdmeter att bjuda på. I pannlampans sken följde deltagarna reflexmarkeringar och marschaller från start till mål, från målområdet syns den täta strömmen av lampor uppe på berget. På banans högsta punkt kunde de som hade tid stanna för en välförtjänt paus och dricka varm saft innan resan neröver fortsatte.

Snabbast runt Totthummeln blev Rémi Français på rekordtiden 00:31:19 och Karen Oline Kolstad på 00:39:38.

Vinnare herrar 7K NIGHT RUN

1:a Rémi Francais 00:31:19, Ski-Club Les Dibalerets/Schweiz
2:a Niklas Aldén 00:31:49, OK Linné/Sverige. Tour-deltagare.
3:a Isak Bergset 00:32:05, Team Pinnekjøtt/Powel AS/Norge. Tour-deltagare.

Vinnare damer 7K NIGHT RUN

1:a Karen Oline Kolstad 00:39:38, NTNUI/Norge
2:a Sophia Miracolo, 00:41:52, Live Slow Run Far/Sverige. Tour-deltagare.
3:a Lin Normark, 00:42:17, Team Nordic Trail/Sverige. Tour-deltagare.

LÖRDAG – 14K & 24K MOUNTAIN

På lördag morgon gick startskottet för 24K Mountain och det var premiär för nya bansträckningen 14K Mountain. Den nya bansträckningen ger löparna mer ”fjällkänsla” än tidigare bana och samtidigt fler höjdmeter att klättra, totalt 94 löpare stod på startlinjen.

120 löpare gav sig ut på den längre sträckan 24K Mountain som går på både sommar och vinterleder bort mot Byxtjärn och Lillådammen och sedan fortsätter förbi Blå sten och vidare upp och rundar Lillskutan.

Segrande i herrarnas 24K Mountain blev Rémi Francais från Schweiz med tiden 2:06:23, Rémi vann även fredagens 7K Night Run. På frågan om hur loppet hade varit svarade han; ”Det var ett typiskt Svenskt höst-race, mycket lera och dimma men väldigt roligt att springa”.

På damsidan vann Hedwig Haas på 2:42:55, trött när hon väl passerat mållinjen och sa; ”Det var 24km gegga, men jag försökte tänka att jag är orienterare och vi tuggar på i skogen”.

Vinnarna av 14K Mountain blev Gustav Engvall med tiden 1:27:41 och Kristina Axelsson på 1:27:37.

Vinnare herrar 24K MOUNTAIN

1:a Rémi Francais 2:06:23, Ski-Club Les Dibalerets/Schweiz
2:a Emil Granqvist 2:07:36, Strindheim IL/Sverige
3:a Isak Bergset 2:08:50, Team Pinnekjøtt/Powel AS/Norge. Tour-deltagare.

Vinnare damer 24K MOUNTAIN

1:a Hedwig Haas 2:42:55, OK Linné/Sverige
2:a Marie Krysander 2:49:08, Frösö IF/Sverige
3:a Noemi Ambauen 2:51:36, VørterUltra, Sverige

Vinnare herrar 14K MOUNTAIN

1:a Gustav Engvall 1:27:41, Triathlon väst/Sverige
2:a Jörgen Saarela 1:30:32, Söråker/Sverige
3:a Gustaf Korsgren 1:31:08, Team Ramudden/Sverige

Vinnare damer 14K MOUNTAIN

1:a Kristina Axelsson 1:27:37, Sya SK/Sverige
2:a Karen Oline Kolstad 1:38:46, NTNUI/Norge
3:a Marielle Sinclair 1:42:04, Östersund/Sverige

SÖNDAG – KIDS RUN & SPRINT

På söndagsmorgonen var det dags för loppet Holiday Club Kids Run, ett lopp för de minsta barnen på den 300m långa banan som snitslats upp vid start- och målområdet på Kyrklägdan i Åre. Efter uppvärmingen satt 35 barn iväg på banan för att alla komma i mål som vinnare. Efter loppet kunde de fotograferas på prispallen och dricka varm saft och fika.

Nytt för i år var att banan satt uppe hela helgen och det var fritt fram för alla barn som ville testa på traillöpning.

Senare under söndagen utgjordes den rafflande och spännande fajten under Sprinten som även var den sista etappen i SWEARE Åre Trail Tour.

Sprinten började med en kvalomgång med intervallstart. De 24 snabbaste deltagarna gick vidare till kvartsfinal och därefter blev det semifinaler och slutligen den stora finalen där vi krönte både vinnare i SPRINT samt SWEARE Åre Trail Tour.

Vinnare herrar SPRINT

1:a Jesper Persson, Sverige
2:a Vincent Johnson, Matfors SK/Sverige
3:a Stian Valstad Berg, Vinne IL/Norge. Tour-deltagare.

Vinnare damer SPRINT

1:a Ida Waldal, Hommelvik il/Norge
2:a Karen Oline Kolstad, NTNUI/Norge
3:a Emma Alzén, Såå/Sverige. Tour-deltagare.

SWEARE ÅRE TRAIL TOUR

Efter söndagens Sprint kunde vi kröna vinnarna i Touren och de som presterat bäst under helgens 3 lopp på 3 dagar. Vinnare av SWEARE Åre Trail Tour herr-klass blev Isak Bergset från Norge tävlandes för Team Pinnekjøtt/Powel AS/ som i sammanställningen fått bästa totaltiden efter att ha fullföljt 7K NIGHT RUN, 24K MOUNTAIN och SPRINT-etappen. Isak lyckades knipa en tredje plats i både 7K Night Run samt i 24K Mountain vilket gav ett förspång inför söndagens Sprint. På plats 2 och 3 kom i år Jonatan Palm och Jonas Austad som under 2018 års upplaga av Touren tog hem 1:a respektive 2: plats.

I dam-klassen segrade Sophia Miracolo från Sverige, Live Slow Run Far. Sophia kom på 2:a plats under fredagens 7K Night Run och på 5:e plats i långa loppet 24K Mountain. Ifjol tog Sophia hem 2:a platsen i touren och det är väldigt kul att vi i år fick se henne knipa 1:a platsen före Emma Alzén och Marie-Louise Jamtfjell.

Topp tre bästa placeringarna i Touren tilldelades prispengar om; 1:a 3000kr, 2:a 2000kr och 3:a 1000kr, dessa kammades hem av:

Vinnare herrar SWEARE ÅRE TRAIL TOUR

1:a Isak Bergset, Team Pinnekjøtt/Powel AS/Norge
2:a Jonatan Palm, LK Gränslöst/Sverige
3:a Jonas Austad, Ogndal IL/Norge

Vinnare damer SWEARE ÅRE TRAIL TOUR

1:a Sophia Miracolo, Live Slow Run Far/Sverige
2:a Emma Alzén, Såå/Sverige
3:a Marie-Louise Jamtfjell, Lättja IF/Norge

Vi tackar alla som bidragit till en fantastisk helg i Åre! Ett stort tack alla deltagare, funktionärer, supportrar, publik och sponsorer!

Vi önskar alla varmt välkomna tillbaka 2020!

/Sky running tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander, Malin Åkerlund & Per Brännäng från SWEARE

Resultat för helgens lopp!

PARTNERS TILL ÅRE TRAIL TOUR

sweare-sportswear-sponsor maurten-sponsor-aretrailtour kraftbar-sponsor-aretrailtour gococco-sportswear-sponsor-aretrailtour Merell-sponsor-aretrailtour Moonlight-mountain-gear-sponsor-aretrailtour helhetshalsa-sponsor-aretrail ekonomer-sponsor-aretrail giron-sport Sziols-sponsor-aretrail trail running sweden