SWEARE ÅRE TRAIL TOUR 2017

SWEARE ÅRE TRAIL TUOR 2017 29 sep-1okt

I helgen avverkades första upplagan av SWEARE Åre Trail Tour i samband med Åre Höstmarknad. Under helgens fem olika lopp var det 268st deltagare varav 28st valde att delta i det nya konceptet SWEARE Åre Trail Tour genom att delta i de tre distanserna 7KM Night Run, Holiday Club 2KM Sprint och SEAT 23KM Mountain. Den andra nyheten för i år var ett kvällslopp där reflexer och marschaller satts upp som markeringar och i mål serverades varm choklad och bullar.

Några av Sveriges och Norges bästa orienterare, Helena Karlsson och Jo Forseth Indgaard var på plats i Åre för att utmana trail running löparna under helgen.

Helena Karlsson som deltog i Åre trail tour var väldigt nöjd med helgen eftersom hon fick ställa sig högst upp på prispallen alla tre dagar. Efter söndagens lopp på 23km i fjällterrängen sa hon så här: ”-Loppet idag var så fint! Njöt av varje meter!”

7KM NIGHT RUN


På fredagkväll kl 20.00 gick starten för det nya loppet 7KM Night run som är en reflexbana som går upp mot Sadeln och runt Totthummeln. Banan inleder med en krävande stigning för att sedan runda berget och slingra sig ned på tekniska skogsstigar. I pannlampans ljus följde deltagarna reflexmarkeringar, ändå från förberget i Björnen kunde man se skenet från pannlamporna som lyste upp slingan runt Totthummeln. Reflexbanan lockade 94 deltagare att ställa sig på startlinjen och det var en blandad skara av både elitidrottare, motionärer och barnfamiljer som lyste upp banan i mörkret. I damklassen vann SM-guld mästarinnan i nattorientering Helena Karlsson från IFK Lidingö SOK på tiden 38:03:7. I herrklassen fick Jonatan Palm från LK Gränslöst ställa sig högst upp på pallen och vann med supersnabba tiden 34:21:5!

HOLIDAY CLUB 2KM KIDS RUN


På lördagen anordnades ett trail lopp för barn upp till 12år. Banan på 2KM startade vid hotellet Holiday Club och följde strandpromenaden längst Åre sjön i 1km där deltagarna vände och tog sig tillbaka längst strandremsan och sedan in till mål. I mål serverades saft och bullar och sedan kunde barnen gå in på Holiday club som bjöd på kulglass.

HOLIDAY CLUB 2KM SPRINT


Efter att barnen hade kört sitt race på 2KM banan var det dags för dags för de vuxna att testa sina fartresurser i en sprint. Här mötte våra tour-deltagare några riktiga sprintentusiaster. På damsidan lyckades Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK hålla undan och vann även andra etappen för helgen på tiden 6:11:6, på andra plats kom Hanna Slotte, Dalregementets IF på 6:44:5 och tredje platsen kneps utav Anna Barkander på tiden 6:47:9. På herrsidan var Jan Westerberg från Sundsvall snabbast på tiden 5:12:8, tätt följd av Jonatan Palm, LK Gränslöst på 5:19:2 och trea in i mål blev Shanti Forsberg, Skiordi på tid 5:28:5.

13KM SADELN


Söndagen bjöd på distansen 13KM Sadeln som är en bana som innehåller både stigning och skogslöpning i varierad fjällterräng. Längst banan fanns en vätskestation där det serverades sportdryck och natursnacks. Herrarna bjöd upp till spurtstrid där Raivis Ancs från Lettland gick med segern i behåll på tiden 1:10:00 framför Jimmy Wikell tävlandes för SWEARE som knappade mot slutet men missade segern med 3 sekunder med tiden 1:10:03. Trea blev Jörgen Saarela från Tynderö IK på tiden 1:11:40. I damklassen vann Åsa Wiklund, Sportsgym på snabba tiden 1:12:18! Malin Oldmark, Kaffeklubben tog andra platsen på 1:17:33 och trea kom Lovisa Björkenstam, Buustamoons fjällgård på 1:17:43

SEAT 23KM MOUNTAIN


Söndagens långa bana SEAT 23KM Mountain hade 84st deltagare som fick en väldigt fin dag på fjället då solen sken upp på förmiddagen och lyste upp så de magiska höstfärgerna kom till sin fulla prakt. Vinnaren av även den tredje etappen för damerna var Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK på tiden 2:33:06, på andra plats Linda Berg, Östersund 2:39:04, tredje platsen grejade elitskidåkerskan Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb 2:46:00 som sprang på sin hemmaarena. På herrsidan vann den norska orienteringstalangen Jo Forseth Indgaard, Froil IL Orientering på 2:04:25, andra plasten tog Erik Melin Söderström från Trångsvikens IF med tiden 2:10:19, fjolårsvinnaren André Jonsson kom in som tredje man på tiden 2:10:52.

En nöjd Erik Melin på andra plats om sin upplevelse: ”-Skitkul i Åre! Pigga ben och 2:a plats i fina med lite leriga Åre trail banan 23KM.”

SWEARE ÅRE TRAIL TOUR


Deltagarna som ställde upp i de tre distanserna 7KM Night Run, Holiday Club 2KM Sprint och SEAT 23KM Mountain var med i en tour där lördagens sprint var en viktigt faktor då varje sekund räknades som 5 sek i sammanställningen. De både vinnarna av touren var väldigt glada för vinsten och sina prestationer. Helena Karlsson erkänner dock att det är lite möra ben efter helgens tävlingar men tyckte att 23km banan var både fin och utmanande.

SWEARE ÅRE TRAIL TOUR- HERRAR
1. Jonatan Palm, LK Gränslöst Östersund 3:19:32
2. Karl-Fredrik Andersson, Team Billingen X-trail Särna 3:22:54
3. Frode Jermstad, Byåsen IL Trondheim 3:23:34

SWEARE ÅRE TRAIL TOUR- DAMER
1. Helena Karlsson, IFK Lidingö SOK 3:42:08
2. Sandra Pettersson, Östersund 4:26:25
3. Hanna Slotte, Dalregementets IF Enviken 4:36:32

Stort tack till alla deltagare som kom till Åre för att förgylla denna tävlingshelg tillsammans med oss!

Resultat från helgens tävlingar hittar ni via länk nedan.
Click here for results

Sammanställning av SWEARE Åre Trail Tour.

Alla deltagare i loppet SEAT 23KM Mountain var med i utlottningen av 6 månaders GRATIS leasing av nya modellen SEAT Ibiza. Lycklig vinnare i utlottningen blev Daniel Berggren som körde hem med den snyggt designade Åre Trail Tour bilen.

Tack till våra sponsorer och partners som ställt upp med priser, lokaler, fika och snacks på stationerna!