Nytt skidställ

Trots att sommaren börjar närma sig med stormsteg så är vi i full gång med att utveckla nya skidkläder. Ett av våra projekt har vi tillsammans med två studenter, Erika Schieber från Mittuniversitetet i Östersund och Hanna Claesdotter från Textilhögskolan i Borås. Tillsammans har vi valt ut och testat tyger som ska användas till ett nytt skidställ som vi ska lansera hösten 2017.

Slutresultatet ska bli en jacka och en byxa i ett skyddande material på framsida av kroppen och ett mer ventilerande tyg på baksidan. Passformen och funktionerna är anpassade för längdskidåkning och topptur, produkterna ska passa att användas både för högintensiv träning men också som överdrag eftersom byxorna kommer ha dragkedjor längs hela sidorna på benen vilket gör det enkelt att ta av och på samtidigt som man har pjäxor och skidor på sig.

Urvalet av tyger har testats i ett textillabb där vi fick tydliga resultat på materialens egenskaper, därefter matchade vi ihop tyger med varandra och sydde upp två jackor och två byxor i olika material som vi sedan testat i en vindtunnel.

I vindtunneln testades produkterna på två testpersoner, en av testpersonerna stakade och den andra skate:ade på ett brett rullband. Testpersonerna hade på sig ett underställ där sensorer fästs på framsida av ben och bröstkorg, dessa sensorer mätte fukt och temperatur.

Mätresultaten som är under utvärdering ska hjälpa oss att ta reda på hur bra materialen fungerar under aktivitet samt ge oss information för att kunna välja vilka vi vill gå vidare med. När vi väljer materialen kommer vi att ta hänsyn till alla resultat som vi fått fram, både från testerna i textillabbet, vindtunneln och den personliga upplevelsen från testpersonerna.

Vi vill passa på att tacka Hanna och Erika för deras insats i utvecklingen av de nya produkterna!

Fortsättning följer av utvecklingen… 🙂