Inspiration från Fjällbete

I helgen var vi på studiebesök hos hos Jörgen Andersson på Fjällbete som är en lokal aktör och ligger i framkant med att jobba med ekologi och hållbart företagande. Vi tycker det är intressant att se hur andra arbetar med miljö och hållbarhet för att ge oss som företag, men även som privatpersoner, mer insikt och kreativitet för att stärka vårt eget arbete inom detta område.

Fjällbete är pionjärer och unika i Sverige med sitt arbetssätt, bland annat låter de fåren föda sina lamm utomhus, vilket konstigt nog är kontroversiellt i Sverige då det är fårens naturliga beteende. En positiv effekt av detta är att fårens hälsa förbättrats, t ex. har det lett till ett minskat antal komplikationer vid lamningen.

Att härma naturen är ett nytt sätt att tänka jordbruk, och Fjällbete är en del av en global rörelse som bygger kunskaper om detta. Holistic Management kallas det när betesdjuren flyttas runt i tätare flockar och där målsättningen är att bygga matjordarna tjockare samt fulla av biologiskt liv. Faktum är att den här sortens jordbrukande kan flytta tillbaka atmosfärens överskott av kol till matjorden vilket leder till att vi kan få bättre mat samtidigt som vi läker våra ekosystem.

Sedan är det roligt att se fåren ute på ängarna i Åredalen och det bidrar till en härlig atmosfär.

Än så länge kan vi inte använda lokalt producerad ull i våra kläder, men vem vet vad som går att göra i framtiden?

Till hösten lanserar vi vår första kollektion av underställ och underkläder som kommer tillverkas av ett tyg med 50% EXP merinoull och 50% polyester. EXP wool är fri från klorin samt den första ullen som blivit certifierad med både GOTS, Bluesign och ÖKO-tex, det tycker vi är ett bra val tillsvidare!

På bilden nedan är ett smakprov på hur designen på underställen kommer se ut.

Läs mer om Fjällbete:

www.fjallbete.se

Läs mer om det unika med EXP ull:

www.schoeller-wool.com

Kolla in vår kollektion:

www.sweare.com