Ambassadör- Sven Wirén

Sven Wirén tävlar i draghundssport med sina två polarhundar av raserna Alaskan malamute och Siberian Husky. Sven är en av våra ambassadörer och han ska än en gång ge sig på tävlingen Polardistans med start kl 22.00 ikväll, i år så är det extra stor konkurrens då segraren kommer utses till världsmästare. Ett lopp med VM-status lockar deltagare från olika delar av världen och de samlas i byn Särna i norra Dalarna där både start och mål är bas för tävlingen.

 

Tävlingen är ett långdistanslopp i utmanande fjällterräng och ekipagen tar sig fram på banan som utgörs av skoterspår. För att bli framgångsrik i draghundssport krävs uthållighet från både hundar och förare eftersom distansen är 160km och tiden går upp mot 17h innan de når mållinjen. Man ska heller inte tro att det bara är hundarna som gör jobbet, siktar man på seger så krävs det att föraren disponerar både hundarnas och sina egna energidepåer för att hålla hela distansen. Sven kör själv på skate skidor samt med pulka efter hundarna.

Sven har vinster i Polardistans från 2012 och 2014. Nu siktar han på vinst igen och i år finns en extra motivation då det finns en VM titel att kämpa för.

Vi önskar Sven all lycka till under tävlingen!

 

Läs mer om tävlingen Polardistans.